Στιγμιότυπο 2015-12-11, 12.59.52 π.μ.

Μια νέα ραδιοφωνική παράσταση εξύμνησε την πρωτοπόρο συνθέτρια που επευφημήθηκε απ το Ηοllywood.

H Αngela Morely -υποψήφια για Όσκαρ- συνθέτρια βραβευμένη με Εmmy απο το Yorkshire (Αγγλία) της οποίας ο θρίαμβος κυμάνθηκε από το Watership Down (ταινία κινουμένων σχεδίων του 1978) μέχρι το Dallas (τηλεοπτική σειρά) ήταν επίσης μια διεμφυλική πρωτοπόρος η οποία αντιμετώπισε την έλλειψη κατανόησης από την μουσική βιομηχανία όταν έκανε την μετάβαση της στη δεκαετία των 70’s.
Τώρα η ιστορία της Αngela δραματοποιήθηκε σε ένα έργο του BBC με πρωταγωνίστρια την Rebecca Root, την πρώτη τρανς ηθοποιό που έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός διεμφυλικού ανθρώπου στην τηλεόραση. Η Rebecca Root, star της σειράς του BBC Boy Meets Girl υποδύεται την μουσικό που ξεπέρασε την προκατάληψη και συνέβαλε να γίνουν τα συνταρακτικά soundtrack των ταινιών Star Wars και Λίστα του Σίντλερ.
Γεννημένη ως Walter Stott στο Leeds της Αγγλίας το 1924, η συνθέτρια και μαέστρος έκανε την ενορχήστρωση για ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του Peeping Tom (1960) καθώς και δεκάδες άλμπουμ για καλλιτέχνες από τον Noël Coward μέχρι την Dusty Springfield.

Δουλεύοντας για το ραδιόφωνο του BBC, o Wally Stott έγραψε και σκηνοθέτησε τις μουσικές συμφωνίες για τα σκετς του The Goon Show και δημιούργησε την εισαγωγή για το Hancock’s Half Hour.

Ωστόσο το 1972 ο Stott αποσύρθηκε από το μουσικό κόσμο και στη συνέχεια αναδύθηκε προς έκπληξη όλων ως Angela Morley. Μετά την υποβολή σε αυτό που λεγόταν τότε «εγχείρηση επανόρθωσης φύλου» αντιμετώπισε υπονοούμενα από τα μουσικά στούντιο.

Το έργο «1977» του Radio 4 που μεταδόθηκε στις 3 Δεκεμβρίου απεικονίζει ένα σημείο καμπής στην καριέρα της Morley. Το 1977, το μπεστ σέλερ μυθιστόρημα για παιδιά «Watership Down» έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο Malcolm Williamson (με τίτλο τιμής ως «Αυθεντία της Μουσικής της Αυτού Μεγαλειοτάτης) προσλήφθηκε ως συνθέτης. Ωστόσο, κάτω από ακραίες πιέσεις παραιτήθηκε παραδίδοντας μόνο εφτά λεπτά μουσικής τρεις ημέρες πριν από τις ηχογραφήσεις που επρόκειτο να αρχίσουν.

Η Sarah Wooley που έγραψε το 1977 λέει: «Ρώτησαν την Αngela να δει τι θα μπορούσε να κάνει με τα εφτά λεπτά μουσικής που άφησε ο Williamson και να συνθέσει το υπόλοιπο της ταινίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ήταν δύσκολο να την πείσουν. Θα απέρριπτε πολλές δουλειές μετά τη μετάβαση της, λειτουργούσε σε έναν ανδροκρατούμενο μουσικό κόσμο σε μια όχι και τόσο φωτεινή περίοδο και ήθελε να δουλεύει χωρίς να τραβά την προσοχή. Αλλά αυτό θα ήταν ένα πολύκροτο έργο.»

Η Wooley, που ανακάλυψε την ιστορία της Morley έχοντας δει μια συζήτηση για τη μουσική για το Watership Down στο dvd της ταινίας με το έξτρα υλικό, λέει:
«Κάτι της άλλαξε τη γνώμη. Είδε γυρίσματα της ταινίας και διάβασε το βιβλίο. Είναι μια ιστορία για την αναζήτηση ενός ζεστού και φιλόξενου σπιτικού. Κάτι υπήρχε που είδε σε αυτό. Πήγε και συνέθεσε ένα φανταστικό μουσικό σκορ μέσα σε δύο εβδομάδες.»

Το επιβλητικό και μελαγχολικό μουσικό σκορ της Morley ήταν ένα κρίσιμο σημείο για την επιτυχία της ταινίας και την δική της μετέπειτα. Yποψήφια για Όσκαρ για τη δουλειά της για τον Μικρό Πρίγκιπα (1974) και το The Slipper and The Rose (1976) η Morley μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου έγραψε τη μουσική για το Dallas και το Wonderwoman, κερδίζοντας τρία βραβεία Emmy, και βοηθώντας τον John Williams για τις συνθέσεις μεγάλων εμπορικών επιτυχιών συμπεριλαμβανομένου και το Ε.Τ (1982).

Η Μorley, η οποία πέθανε το 2009 σε ηλικία 84 ετών υποστηρίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια από την Christine Parker (τη γυναίκα την οποία η Morley παντρεύτηκε πριν τη μετάβαση της, ως Wally Stott το 1968) όπου βοήθησε με βασικές πληροφορίες και είναι και χαρακτήρας στο έργο 1977. Η Angela Morley κάποτε είπε: «Ήταν μόνο λόγω της αγάπης και της υποστήριξης της που ήμουν σε θέση να αντιμετωπίσω το τραύμα και να αρχίσω να σκέφτομαι το πέρασμα από αυτό το τρομακτικό σύνορο των φύλων.»

Η Rebecca Root λέει: «Αγαπώ την ταινία Watership Down από τότε που ήμουν παιδί αλλά δεν γνώριζα την ιστορία της Angela πριν το έργο. Ελπίζω να εξαπλώσει μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση και θα επιτρέψει στην Angela να λάβει τη θέση της ανάμεσα στις πρωτοπόρους της Trans κοινότητας.»

«Πολλοί τρανς άνθρωποι θα νιώσουν την αβεβαιότητα που αντιμετώπισε για το πώς θα την αποδεχόταν το κοινό. Θα έπρεπε να βγει από αυτή την αυτοεπιβαλλόμενη «συνταξιοδότηση» η να παραμείνει στην αφάνεια; Ήταν πολύ γενναίο εκ μέρους της να βγει στη δημοσιότητα.»

Η Wooley ελπίζει το ραδιοφωνικό έργο να προσαρμοστεί και για τη μεγάλη οθόνη. «Η ιστορία είναι κατάλληλη για βιογραφική ταινία η για μια θεατρική παραγωγή». Η Rebecca Root συμπληρώνει λέγοντας: «Υπάρχουν τόσοι πολλοί παραλληλισμοί ανάμεσα στην Angela και την ταινία Watership Down.»

O Max Geldray, παίκτης φυσαρμόνικας o οποίος πήρε μέρος στο The Goon Show δήλωσε στο θάνατο της Morley ότι το άτομο που ήξερε είχε έναν «Δια βίου ψυχικό αγώνα με την ταυτότητα φύλου της» γεγονός ότι για χρόνια τον είχε κρατήσει σφραγισμένο μέσα της.

«Δεν μου είχε πάρει πολύ καιρό για να ανακαλύψω με όλους τους τρόπους που είχαν σημασία ότι το πρόσωπο που έβλεπα τότε εξακολουθούσε να είναι το πρόσωπο που είχα γνωρίσει.»

Η Angela Morely και η Christine Parker αντιπροσώπευσαν «μια εκπληκτική ιστορία αγάπης και αφοσίωσης δύο ανθρώπων που υπερέβησαν κατά πολύ τα εμπόδια που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει στη ζωή μας.»

Το 1977 μεταδόθηκε από το BBC Radio 4 στις 3 Δεκεμβρίου.

Μετάφραση Γεώργιος Σκάρλος

Advertisements