Στιγμιότυπο 2014-07-29, 12.52.09 μ.μ.

«Τι χρειάζεται όλη αυτή η παρενδυσία – κοινώς τραβεστί;»

Αυτή η φράση , όπως και κάποιες άλλες που χρησιμοποίησε ο κ. Δήμου στο άρθρο του «Τραγωδίες τραβεστί» , μου έκατσαν άβολα στο στομάχι .
Απαιτούσα και απαιτώ απο κάποιον άνθρωπο σκεπτόμενο, συγγραφέα και όσες άλλες ιδιότητες κατέχει –κυρίως ενός ανθρώπου που παίζει τις λέξεις στα δάχτυλα – λίγο μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση τους.

Όπως οι περισσότεροι που καταθέτουν γραπτώς τις θέσεις τους και εκτείθενται δημόσια , δίνουν μεγάλη σημασία στον τίτλο.Ο πηχιαίος τίτλος συχνά ειναι η παγίδα ενός κειμένου. Το εχω κάνει κι εγω η ίδια , αλλά δεν παρέκλεινα απο τον τίτλο μου
όσο καλές προθέσεις και αν ειχε ο κ. Δήμου-και δεν εχω καμμία αντίρρηση οτι μπορεί και να τις ειχε.

Κατάφερε να ανοίξει πάλι μια κουβέντα στον ΛΟΑΤ χώρο και δεν ειμαι ενάντια σε αυτό -απλά το θεωρώ πολυτέλεια στην παρούσα φάση που περνάει η ζωή μας και η κοινωνία – και να μείνει ΠΑΛΙ στο μυαλό του καθενός η λέξη τραβεστί. Θα μου πούν πολλοί, όπως ηδη ειπώθηκε , θα φοβόμαστε να μιλήσουμε;
Οχι , θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πριν αναφερθούμε σε μια ομάδα ανθρώπων , μια κοινότητα εν τέλει ,που η λέξη τραβεστί , ειναι καταγεγραμμένη στον μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συνυφασμένη με την πορνεία. Και αφού ειναι ετσι , θα πρέπει επίσης να ξέρετε πως υπεύθυνοι γι αυτη την κατάληξη ειναι οι κυβερνήσεις με τους αποκλεισμούς, οι κοινωνίες που αποδέχονται αυτούς τους αποκλεισμούς γιατί αρκετούς τους βολεύει και τους εξυπηρετεί. Και φυσικά πάρα πολλοί άνθρωποι του πνεύματος που φτιάχνουν συνειδήσεις.

Αλλά δεν θα κάνω μάθημα στον κ. Δήμου. Ελπίζω και εύχομαι να τα ξέρει. ‘Ισως δεν σκέφτηκε τι σημαίνει για την Ελληνική κοινωνία η λέξη τραβεστί. Ίσως θα πρέπει να μάθει, εαν δεν το ξέρει πως οι τράνς δεν ειναι όλες πόρνες .Αυτές που έχουν επιλογή τουλάχιστον.

Ας πάμε στο πιο βαθύ που αφορά και εμένα προσωπικά , χωρίς ίσως να το γνωρίζει. Όταν ενα τράνς άτομο «δυσφορεί» στο σώμα του και νοιώθει , ουρλιάζει μέσα του οτι ειναι γυναίκα ΑΥΤΟ , το έχει διαλέξει η φύση. Αρα δεν αλλάζει το φύλο. Επαναπροσδιορίζεται. Σκεφτείτε το λίγο.

Τα φίδια αλλάζουν δέρμα, τα πουκάμισα τα αλλάζουμε ,τα έπιπλα, τους ανθρώπους ακόμη, αλλά το φύλο δεν αλλάζει. Με την επέμβαση βρίσκει το δρόμο του. Αρα τη φύση του.Ειναι τόσο απλό.

Ατυχής ο τίτλος λοιπόν, ατυχής και ο παραλληλισμός των ηθοποιών με τις τράνς.
Γιατί άραγε δεν μπήκε ελληνικότατος τίτλος μια και μιλάμε για τραγωδία;
«Παρενδυτική τραγωδία»; ας πούμε. Αλλά δεν τραβάει.

Ελπίζω σε μια επόμενη γενιά και ας μη ζώ, οι λέξεις αυτές να μην υπάρχουν. Και αν βγαίνουν απο χείλη , πένες ή πληκτρολόγια να εννοούν αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Τραβεστί = παρενδυτικός. Και να μείνει εκεί το μυαλό και οχι κατευθείαν στη Συγγρού.Ας μιλάμε εμείς γι αυτή. Ξέρουμε καλύτερα. Τα παιχνίδια εντυπώσεων πολλές φορές πληγώνουν ανθρώπους που κουβαλούν πολλά στη ψυχή τους απο μια λέξη, που εξφενδονίζεται σαν πέτρα απο σφεντόνα.
Με ολη μου την εκτίμηση,μια μικρή παρέμβαση απο μια πρωην τραβεστί που …τι σύμπτωση ήταν στο πεζοδρόμιο.

Advertisements