IMG_6209Κοιτούσε έντονα το είδωλο του σ ενα παλιό φθαρμένο καθρέφτη που βρισκόταν στην εξωτερική τουαλέτα μιας αυλής γεμάτη μυρωδιές απο βασιλικό.
Δυο παιδικά ματάκια λαμπερά μέσα στην τρυφεράδα των 16 χρόνων , γέμιζαν ολόκληρο το πρόσωπο με λαχτάρα για τη ζωή που ερχόταν φουριόζα μπροστά του.
Κοντά σγουρά μαλλιά σε καστανές ανταύγειες πλαισίωναν το μουτράκι.
Σήμερα 8 Μαρτίου ,σ ενα πανάκριβο καθρέφτη κοιτά την αντανάκλαση με τη βοήθεια δυο επώνυμων φωτιστικών στο πλάι του.
Τα μάτια είναι ακόμη πιο φωτεινά με μια υποψία ερέβους στο βάθος. Η μπόλικη μάσκαρα τους δίνουν άλλη υπόσταση.Τα χείλη απαλά βαμένα ,για να κλέβει την παράσταση το βλέμμα.
Η αλήθεια.Η ψυχή. Η ίδια η ζωή.
Εδώ δεν κολάει ,το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος. Όπως όλοι οι κύκνοι άλλαξε χρώμα φτερών μεγαλώνοντας. Με μια τεράστια διαφορά. Πέταξε. Δεν πετάριζε απλά τις φτερούγες.
Δεν πλατσούρισε σε ειδυλλιακές λίμνες με φόντο καταπράσινα δάση.
Βούτηξε σε ορμητικά ποτάμια που την παρέσυραν σε θάλασσες , σε ωκεανούς , σε απάτητα νερά, σε βούρκους.
Και κολύμπησε.Με όλη της τη δύναμη.Χτύπησε σε άγρια βράχια.Και έπεσε.Και ξανασηκώθηκε. Αρκετές φορές με τσακισμένα τα μεταξένια φτερά.Λασπωμένα.Βρώμικα. Τα άσπριζε πάλι και πάλι και πάλι. Απο πείσμα. Απο ανάγκη να αποδείξει πρώτα στον εαυτό της πως η διαφορετικότητα πολλές φορές μπορεί να είναι ακόμη πιο όμορφη.
Οι μπούκλες μάκρυναν , άγγιζαν σχεδόν τη σιλικόνη στο στήθος. Απέκτησαν ανταύγειες .Χρυσές συνήθως.
Ούτε εδώ ισχύει πως οτι λάμπει δεν είναι χρυσός. Είναι.
Με διπλή σκέψη αφέθηκε σε χέρια γιατρού-ημίθεου σαν απο μυθολογία και βίωσε τον πιο γλυκό και συνάμα λυτρωτικό πόνο της ζωής της. Ξαναγεννήθηκε.
Το γκρί το έκανε πανδαισία χρωμάτων. Το μαύρο το έκανε νυφικό. Τα σκουλήκια, νύμφες.
Το ψηλοτάκουνο έγινε βάθρο.Το φουστάνι σχεδόν βασιλικό ένδυμα.Με το όποιο σθένος τίναζε τις στάχτες και τις σκόνες απο πάνω της που έρχονταν ασύστολα και ακάλεστες.Για να ξαναλαμπυρίσει.Σαν το φοίνικα. Με δυο λόγια έγινε γυναίκα. Με δυο λόγια γιορτάζει σήμερα και κάθε μέρα για κάτι που το δικδίκησε και το κέρδισε. Μπορεί να μην έχει μήτρα αλλά γεννάει αγάπη.Ιδέα. Ελευθερία.Είναι περήφανη στην αγκαλιά ενός άντρα .
Ερινύες , Μαινάδες , Σάτυροι , την αγκάλιασαν , τους χάιψε και μετά τους κλωτσούσε. Έκλεινε τα αυτιά της στις Σειρήνες.Έγινε η ίδια σειρήνα για να επιβιώσει.
Ναι , το επίκτητο είναι πιο δυνατό. Άρα ευφυής ο τίτλος μου.Δυο φορές γυναίκα. Και μάλιστα στο τίναγμα του μαλιού να αφήνει τριγύρω ένα ανάλαφρο , θηλυκό , γλυκόπικρο άρωμα , πιπεράτο …σαν απο κάρδαμο.

Advertisements