Συχνά εμείς οι άνθρωποι προσπαθώντας να ορίσουμε τι είναι η αγάπη, χρησιμοποιούμε ταμπέλες όπως ιδανική, ανιδιοτελής, αντικειμενική και άλλα παρεμφερή, για να δικαιολογήσουμε την απουσία της από τη ζωή μας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, τουλάχιστον για την ανθρώπινη φύση. Αγαπάμε για να αγαπηθούμε, αυτή είναι η αλήθεια με τελεία και παύλα.
Η αγάπη είναι αμφίδρομο συναίσθημα, θα δώσεις το κάτι παραπάνω εάν λάβεις το κάτι λιγότερο. Ποιος άνθρωπος αρέσκεται στο να δίνει μόνο, χωρίς να ζητά – έστω ασυνείδητα – κάποια ψίχουλα αγάπης;
Φανταστείτε ένα ρολόι, αναλογικό. Ο δείκτης των δευτερολέπτων είναι εκείνος, που με σταθερό tempo κινεί τους άλλους δύο δείκτες. Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο δείκτης είναι η αγάπη, ο πυρήνας μιας υγιούς σχέσης. Βρίσκεται πάντα εκεί, υπάρχει, κινείται με τον ίδιο ρυθμό, δηλώνοντας την παρουσία του. Εάν δεν υπήρχε αυτός τότε οι άλλοι δύο δείκτες δεν θα μπορούσαν να κινηθούν, θα παρέμεναν στάσιμοι και ξένοι μεταξύ τους. Ας υποθέσουμε ότι οι άλλοι δύο δείκτες είναι οι αποδέκτες της αγάπης. Δύο άνθρωποι, δυο διαφορετικές προσωπικότητες, δύο υπάρξεις. Ο ένας κινείται πιο γρήγορα και ο άλλος πιο αργά. Έτσι συμβαίνει και στις σχέσεις πάντα ο ένας βρίσκεται πιο μπροστά από τον άλλον, όχι απαραίτητα ο ίδιος, αλλά γίνεται εναλλαγή. Πότε ο ένας και πότε ο άλλος. Αλλά αυτή είναι η μαγεία μιας σχέσης, ο ένας να αφυπνίζει τον άλλον, όταν εκείνος τεμπελιάζει και παραμένει στάσιμος.
Κανένας δείκτης όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του. Δε θα δεις ποτέ να κινείται ο δείκτης δευτερολέπτου μαζί με εκείνων των λεπτών χωρίς να αλλάζει η ώρα.
Έτσι λειτουργεί και μία σχέση, θέλει τρεις, την αγάπη και την συνύπαρξη δύο ανθρώπων.
Το πρόβλημα όμως, είναι όταν σταματήσει να λειτουργεί. Πολύ λογικό κανείς να σκεφτεί με την απλή αλλαγή μπαταρίας μπορεί να επαναλειτουργήσει. Κάποιος όμως πρέπει να πάει να αγοράσει και να την τοποθετήσει. Ένας θα το κάνει και όχι και οι δύο μαζί. Εάν είσαι κουρασμένος, βαριέσαι δύσκολα θα τρέξεις στο κατάστημα άμεσα. Θα το αναβάλεις και οι μέρες θα κυλούν χωρίς να το καταλάβεις. Ξέρεις όμως τι λένε; Αν αφήσεις ένα ρολόι σε αχρηστία για πολύ καιρό τότε ίσως αυτό δεν θα μπορέσει να αποδώσει όπως πριν, μπορεί και καθόλου.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το τικ – τακ το χρησιμοποιούμε για τους χτύπους του ρολογιού αλλά και της καρδιάς. Σκεφτείτε το!

Advertisements